środa, 26 stycznia 2011

Schabik Anji

A to danie mojej bardzo bliskiej koleżanki, Anji. :)

Składniki:

* schab (najlepiej bez kości)
* 2 kostki rosołowe wołowe
* kilka ząbków czosnku
* mała cebula
* sól, pieprz
* majeranek
* ziemniaki (lub zależnie od fantazji kopytka, kluski,ryż, kasza)


Schab kroimy w plastry i lekko rozbijamy. Nacieramy wyciśniętym lub startym na tarce o drobnych oczkach czosnkiem, solimy, posypujemy pieprzem do smaku. Wrzucamy do miseczki, okładamy cebulą, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Wodę (zależnie od ilości schabu) gotujemy w garnku, dorzucamy kostki rosołowe i pokrojony czosnek. Solimy, dosypujemy pieprz i majeranek. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu. Schab leciutko podsmażamy wraz z cebulką i przyrumienione wrzucamy do garnka z bulionem. Gotujemy pod przykryciem aż będzie miękki.
Kiedy mięsko będzie już miękkie wyciągamy i wrzucamy na talerz z ziemniaczkami (kopytkami, kluskami, ryżem, kaszą ;p), a bulionu używamy jako sosu. Jeśli okaże się "za mocny" lub za rzadki dodajemy śmietanę i trochę mąki. Gotujemy chwilę aż zrobi się idealny.
Surówka z kiszonej kapusty wspaniale uzupełnia danie.
Smacznego życzy Anja i Stokrotka! ;)

2 komentarze: