poniedziałek, 24 stycznia 2011

Sałatka ryżowa z kurczakiem

A teraz czas na coś 'mojego'! :D Jest to moje ulubione danie, które mogłabym jeść 3 razy dziennie 6 dni w tygodniu! ;) Sałatka daje się dowolnie modyfikować i w wersji podstawowej jest daniem dietetycznym, więc można się nią opychać bez obaw o figurę! :)
Składniki:
1-3 torebki ryżu (ryż daje masę i jest niskokaloryczny i zdrowy)
1 pierś kurczaka (może być również z indyka)
rosół/kostka rosołowa itp.
rodzynki (jeśli ktoś lubi)
1 puszka kukurydzy słodkiej
1 puszka ananasów lub brzoskwiń
kilka łyżek majonezu
sól i pieprz do smaku.

Ugotować ryż w wodzie z solą i kilkoma kropelkami oleju (żeby ziarna się nie sklejały) a następnie odstawić do wystudzenia.
Pierś kurczaka ugotować w rosole albo kostce rosołowej, żeby nadać jej smaku (można też upiec, ale wtedy mięso jest bardziej suche) a po ostygnięciu pokroić w grubszą kostkę (mniej-więcej 2x2cm).
Ananasy z puszki odsączyć i również pokroić w podobną kostkę.
Kukurydzę odsączyć. Rodzynki zamoczyć w ciepłej wodzie a następnie odsączyć.
Wszystkie składniki wsypać do dużej miski i dodawać majonezu tyle, żeby połączyć składniki. Można też dodać trochę soku z ananasów. Następnie dodać soli i pieprzu tyle, żeby Wam smakowało. :) Podawać na zimno, ale ja osobiście zawsze sobie ją nieco podgrzewam w mikrofalówce i mam w ten sposób ulepszoną i przepyszną wersję kurczaka w potrawce... ;) - Smacznego! :)

Ta sałatka daje się modyfikować na wiele sposobów: np. zamiast piersi kurczaka można dać tuńczyka, ale wtedy zamiast ananasów lepszy byłby np. por.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz